Kasa fiskalna 500 zl

Kuchnia polska kładzie się w większości na daniach mięsnych. Więc od stylu w jaki stworzymy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie przypadkiem bądź porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie można czynić tego, jeśli mamy zamiar schować je do lodówki, bowiem w trakcie mycia panujemy na jego powierzchnię niebezpieczne bakterie, które mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Też warto dbać o higienie w wypadku wszystkich przedmiotów (noże, deski do cięcia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i dodawanie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po skończeniu będzie ono jasne i przyjemne. Do cięcia mięsa powinniśmy zawsze używać ostrego noża. Dobrym nawykiem jest jego każdorazowe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Istnieje wtedy ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i zapach.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy przygotować z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu lub nowych ziół oraz przypraw. Żeby marynata znacznie się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony potrafi się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie dokonaną przez nas marynatę oraz będzie doskonalsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i pijąc, warto mieć, iż na im mniejszym ogniu będziemy zatem powodować, tym doskonale. Mięso gromadzi się w części z białka i tłuszczu, dlatego za duża i wielka temperatura powoduje, że zatrzymuje się ono spójne i łykowate. Smażąc je na mniejszej temperaturze sprawimy, że będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by ciało było co jakiś czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu zachowa ono własną soczystość i zapach.