Pojemnik na jedzenie trzymajacy cieplo

Opakowania służą przede każdym do przechowywania żywności, oraz zapewniania jej przed zepsuciem.. Jest ich wiele rodzajów np. torebki do pakowania próżniowego czy specjalne pojemniki.

Torebki są oddane do zgrzewarek, co gwarantuje, że właśnie przechowywana żywność, przez długi czas zachowa świeżość, a jej okres przydatności do użytkowania, wiele się wydłuży. Gra tymże takie opakowania są odporne na pęknięcia a dużo szczelne. Komponuje się je z odpowiednich środków, które nie zmieniają smaku, ani właściwości przechowywanych towarów spożywczych. Wśród opakowań próżniowych, można wyróżnić torebki jednorazowe i woreczki wielokrotnego celu. W hipermarketach i magazynach z żywnością, często uzyskuje się opakowania jednorazowe, o nowej grubości, w jakich są przetrzymywane takie produkty jak sery, wędzonki, kiełbasa, i przede każdym, ryby i mięso. Wykorzystywanie takich torebek, jest możliwe, lecz w sukcesie posiadania zgrzewarki do pakowania próżniowego, która odsysa powietrze i skleja szwy. Cały proces wygląda następująco: od rolki należy oddzielić część torebki w znaczącym dla konkretnego towaru rozmiarze, jaka stanowi łączona z samej strony, założyć w nią żywność, po czym wiąże się nową część. Takie dania są tworzone nie tylko dla potrzeb przemysłu spożywczego, lecz jednocześnie dla gospodarstw domowych. Opakowania wielorazowe, w przeciwieństwie do jednorazówek, których zupełnie nie da się powtórnie wykorzystać, mogą zostać użyte nawet pięćdziesiąt razy. Dzieje się tak dzięki wykorzystaniu specjalnej pompy do odsysania powietrza. Takie torby są popularne głównie w gospodarstwach domowych, i używa się je do przechowywania różnego typu produktów spożywczych, w lodówkach, zamrażarkach, ale dodatkowo mogą wykonywać do zapiekania. Dają więcej możliwość oszczędzenia czasu przygotowywania pokarmu, ponieważ skracają kilkakrotnie proces marynowania produktów, np. danie do takiego worka ciała w marynacie, sprawia, że po jakiś dwudziestu minutach, ważna je teraz piec. Opakowania próżniowe doskonale zabezpieczą żywność, pod warunkiem przestrzegania pewnych reguł. Należy hermetyzować w poszczególnym opakowaniu nieduże dawki jedzenia, oraz przed włożeniem pokarmu, umyć ręce, lub włożyć jednorazowe rękawiczki. Zapobiegnie to przedostaniu się bakterii do opakowania.